Kopierer han seg selv?

Matthew McConaughey er drømmemannen for mange. Og på film de siste åra har han spilt den samme kjekkas-rollen om og om igjen. Er det flere enn meg som synes at rollene hans ligner hverandre? At Matthew i realiteten spiller den samme fyren om og om igjen?

Synes plakatene til to av hans siste filmer illustrerer det ganske bra. Likheten mellom "How To Loose A Guy In 10 Days" (2003) og "Failure To Launch" (2006) er påfallende. Han poserer i alle fall identisk på begge filmplakatene... Døm selv!

How to  Failure

Ekstrem Harry Potter-forvandling?

HarryPotter anno2000
Slik så Emma, Daniel og Rupert ut da de ble presentert for pressen for
første gang høsten 2000. (Se flere bilder lenger ned på siden)


I helga så jeg "Harry Potter og ildbegeret" på nytt - denne gang på DVD. Til å være fjerde filmen i rekken er denne veldig god. Nesten som om de bare blir bedre for hver gang de lager disse filmene. Og skal vi tro J.K. Rowling, er det tre av dem igjen.

Jeg intervjuet Potter-gjengen da filmen hadde premiere i fjor høst. De tre barna - Daniel Radcliffe, Emma Watson og Rupert Grint - er sjarmerende tenåringer. Daniel og Emma er veldig energiske og har snakketøyet i orden. Rupert virker mer utilpass underintervjuer.

Møtte dem først på et hotell i rolige omgivelser og fikk gode intervjuer med Daniel og Emma. Ruperts svar derimot var gjerne ufullstendige og litt nølende. Da vi to uker senere skulle intervjue dem oppover den røde løperen på gallapremieren på Leister Square, fikk vi beskjed om at Rupert nå bare ville snakke med britisk presse. Ikke så stort tap egentlig, for de to andre var også denne gangen fulle av energi og hadde masse tid til oss, selv om regnet pøset ned.
 
Jeg spurte selvfølgelig Daniel om han kom til å være med i flere filmer. Og like etter fjorårets premiere, startet den samme gjengen med innspilling av film nummer fem. Han sa da han håpet å kunne fortsette i rollen, men tok ingenting for gitt.

Selv om de tre hovedrolleinnehaverne ikke kan være sikre på å få beholde rollene sine, tror jeg det skal veldig mye til før de byttes ut. For millioner av kinogjengere verden over er det utenkelig at Harry, Hermine eller Ronny skal kunne spilles av andre skuespillere.
    
Men tilbake til helgas DVD-kveld hjemme i stua. Mens jeg så filmen ble jeg veldig fasinert over hvor mye disse unge skuespillerne har forandret seg. Gikk faktisk tilbake til den første Potter-filmen for å studere.

Det er helt sikkert flere enn meg som synes det er morsomt å se på hvordan deres forvandling. Her ser du hvordan Daniel har forandret seg.

HarryPotter2001 200px  HarryPotter2002 200px
HarryPotter2004 200px  HarryPotter2005 200px


Film, fest og fyll

Ane og Pia
(Foto: Side2)

Som du sikkert har fått med deg, har det vært filmfestival i Haugesund den siste uka. Her har det blitt vist  mye god film, men er du på utkikk etter filmstjerner må du lete lenge. Det som anses som Norges viktigste filmfestival er lite spennende når det kommer til stjerneglans. En håndfull norske skuespillere har vært innom byen, men Marilyn Monroe-statuen på kaia er det nærmeste filmfestivalen kommer til stjernedryss. 

Her hadde jeg egentlig bare tenkt å skrive noen linjer om de beste filmene jeg har sett  i Haugesund, men her kommer også noen tanker gjort i en by fylt med fulle kinosjefer og stressa filmarbeidere.

På tross av mangelen på filmstjerner i filmbyen, må jeg si at jeg synes årets Amanda-utdeling klarte å skape mye tiltrengt glamour, selv om det ikke var mange andre skuespillere enn de nominerte som møtte opp til prisutdelingen. Utdelingen ble sendt for første gang på TV 2 - og jeg vet jeg er partisk - men årets show var hundre ganger bedre enn det har vært de siste åra på NRK. Dorthe vorset og holdt nachspiel og Thomas Giertsen laget en morsom ramme på utdelingen.  

Men kan vi til neste år ønske oss at ikke bare nominerte skuespillere dukker opp til showet? Her burde alle kjenne sin besøkelsestid for noe som skal være den viktigste kvelden i året for norsk filmbransje. Ikke bare for at aviser og blader skal få avbilde kjendiser på en rød løper, men kanskje for at nordmenn skal forstå at vi har en filmbransje som gjør det bra om dagen.

All heder til de som faktisk gjorde mye av seg (Ane Dahl Torp, Nicolay Cleve Broch, Liv Ullmann og Pia Tjelta) og som turde "kaste glans" og ikke sprintet nedover den røde løperen for å unngå fotografene.

Norsk filmbransje er nok litt snobbete på dette punktet, da gjeldende regel er at man ikke skal stikke seg ut. Og om du gjør det, skal det i hvert fall ikke se ut som du trives i rampelyset. Derfor var det herlig å se folk som Ane og Nicolay virkelig ta den ut i begynnelsen av festivaluka. I år hadde begge gjort noe så unorsk som å få stylisthjelp (av Baron Von Bulldog) før de inntok løperen i Haugesund. 

Mens TV-seerne satt spente og ventet på å se hvem som stakk av med de gjeve prisene, satt bransjefolka i salen under Amanda-utdelingen og gjorde seg klare for festen på Rica Maritim nede i gata. Her stod drikke og stående buffet klare til å inntas av flere hundre filmfolk.

Som du forstår, dreier ikke Haugesund seg om stjerneglitter. Dette er kinosjefene og filmbyråenes festival. Her går de ut og spiser og drikker sammen. Forholdene er små og alle kjenner alle. Hyggelig, men voldsomt spennende er det ikke.

Spennende var derimot noen av filmene som ble vist denne uka. Og det er jo tross alt det som er det viktigste...

Little Miss    Uro    Heartbreak

"Little Miss Sunshine"
er min favoritt fra årets festivalprogram. En morsom og merkelig film om den dysfunskjonelle Hoover-familien på reise gjennom USA. På tross av stødige skuespillere som Greg Kinnear, Steve Carell  og Toni Collette, er det unge Abigail Breslin som klart stjeler showet.

Et annet høydepunkt fra denne uka er selvfølgelig "Uro". Spesielt Nicolay Cleve Broch imponerer i den hardstlående rollen. Svært god norsk film!

"Heartbreak Hotel"
er en morsom svensk film, som får deg til å tenke på "Thelma & Louise". Helena Bergstrøm er herlig i rollen som nyskilt festglad 40-åring.  


Madonna i London

12082006
På Madonna-konsert i London i helga. Skal si den dama holder et voldsomt tempo! Utrolig bra konsert og akrobatikk på denne 'stålhesten'. :-)

Vil du se klipp fra konserten? Sjekk ut  youtube.com
Ikke spesielt god kvalitet på disse korte klippene, men gir likevel et lite inntrykk.